Lidt om trafikregler

Lidt om det lovbestemte

Trafikregler er de love og regler, der bestemmer, hvordan vi skal opføre os i trafikken, når vi kører bil, cykler eller går. De er der for at sikre, at alle kan bevæge sig sikkert rundt på vejene uden at komme til skade eller skabe farlige situationer.

Hvad er trafikregler?

Trafikregler er:
- Regler om, hvor du må køre (som f.eks. på højre side af vejen i Danmark).
- Regler om hastigheder (hvor hurtigt du må køre på forskellige veje).
- Regler for hvem der skal holde tilbage (som f.eks. højrevigepligten, der siger, at du skal give plads til biler, der kommer fra højre i et kryds uden skilte).
- Regler for skiltning og vejmarkeringer (som stopskilte, fodgængerfelter og lyskryds).
- Sikkerhedsregler (som at du skal have sele på i bilen og ikke må bruge din telefon, mens du kører).

Hvorfor findes trafikregler?
De findes, fordi trafikken er et fælles rum, hvor mange mennesker skal bevæge sig på én gang, ofte i forskellige retninger og med forskellige hastigheder. Hvis vi ikke havde regler, ville det blive kaotisk, og risikoen for uheld og skader ville være meget stor. Med reglerne ved alle, hvad de kan forvente af andre i trafikken, hvilket gør det lettere at tage beslutninger og reagere hurtigt.

Hvad gør trafikregler for trafikken?
1. Sikkerhed: Trafikregler reducerer risikoen for uheld og skader. Ved at vide, hvem der skal vige, eller hvordan du skal opføre dig i et kryds, undgår du farlige situationer.
2. Flydende trafik: Når alle følger de samme regler, bliver trafikken mere flydende, og vi undgår kødannelse og unødvendige stop. Det hjælper også med at spare tid for alle i trafikken.
3. Respekt og ansvar: Trafikregler sørger for, at vi respekterer hinanden i trafikken. Hvis alle kører hensynsfuldt og følger reglerne, bliver vejene et mere trygt sted for alle - både bilister, cyklister og fodgængere.

Når du lærer trafikreglerne og følger dem, hjælper du med at skabe en sikker og velfungerende trafik, hvor alle kan komme frem på en god og ansvarlig måde.

Du må ikke lave større fejl, som kan være farlige, men enkelte småfejl kan accepteres afhængigt af situationen. Der er derfor ikke et fast antal fejl.

Ja, men det er din læge der beslutter om du skal have dem på når du kører bil. Dette informerer lægen dig om når du får lavet den obligatoriske lægeerklæring til kørekort.

Ja, men du skal have en lægeerklæring der tillader dig at køre bil før det er lovligt.

Ja, når du får en bil, skal du som minimum have en ansvarsforsikring på bilen.

Du kan begynde kørelektioner når du er nået til de teorilektioner der handler om at køre på vejen – kapitel 7 i teoribogen. Det er typisk efter 3-4 teorilektioner.

Vis dit kørekort og legitimation. Hvis alt er i orden, vil det ikke være et problem.

Du skal anmelde det tabte kørekort til kommunen og bestille et nyt. Det gør du ved borgerservice.

Ja, men kun hvis din læge vurderer, at du er anfaldsfri og egnet til at køre.

Husk at holde sikker afstand, brug blinklyset ved vognbaneskift, og følg fartgrænserne.

Ja, hvis den ikke er håndholdt. Du må ikke holde telefonen i hånden under kørslen. Det er både ulovligt og farligt.

Du kan starte på undervisning til kørekortet kategori B, 3 måneder før du fylder 17 år. Når du har bestået, må du køre med en erfaren ledsager, indtil du fylder 18 år.

Det er et mix af tingene. Undervisningen er med blandet teoriundervisning og køretimer så man øver det man lige har gennemgået til teorien. Det er vigtigt at forstå de grundlæggende regler, før du går i gang med selve kørslen, så starten er 3-4 gange med teori før kørslen starter.

Til køreprøven kører du med en motorsagkyndig, som vurderer din kørsel. Du skal vise, at du kan håndtere bilen sikkert og følge færdselsreglerne. Ved Kenneths køreskole vil jeg hjælpe dig med praktisk træning så du er så godt forberedt til køreprøven som muligt.

Hvis du dumper teoriprøven, kan du tage den om. Hvis du har brug for det, vil jeg hjælpe dig med ekstra undervisning, så du føler dig sikker næste gang. Hos mig har du også online træning så du kan øve dig hjemme, i bussen eller hvor du end er og har tid du kan bruge på det. Der er ingen grænse for, hvor mange gange du kan tage teoriprøven igen.

Ja. Færdselsstyrelsen kræver, at teori er bestået, før du kan tage en køreprøve.

Der er ikke nogen tidsbegrænsning på hvor lang tid du må være om at tage et kørekort. En bestået teoriprøve er dog kun gældende i et år hvorefter en ny teoriprøve kræves for at kunne komme til køreprøve. Ligeledes er lægeerklæringen kun gyldig i et år og 3 måneder hvorefter en ny kræves for at kunne komme til en teori eller køreprøve.

Du skal have din udfyldte ansøgning om kørekort (P23), din udfyldte lektionsplan og gyldig legitimation med, fx pas eller kørekort. Jeg sørger for at papirerne er udfyldt korrekt. Har du et kørekort, skal dette medbringes.

Du skal have din udfyldte ansøgning om kørekort (P23), din udfyldte lektionsplan og gyldig legitimation med, fx pas eller kørekort. Jeg sørger for at papirerne er udfyldt korrekt. Har du et kørekort, skal dette medbringes.

Lektionsplanen er en oversigt over alle de lektioner, du skal tage ifølge Færdselsstyrelsen. Den skal underskrives af både dig og mig som underviser og er et lovpligtigt dokument, du skal have med til prøverne. Det er dokumentation for at du har gennemført det lovpligtige undervisningsforløb før du kommer til prøven.

Efter bestået køreprøve sender Færdselsstyrelsen oplysningerne til kommunen, som udsteder dit kørekort. Du modtager det normalt det ”rigtige” kørekort med posten efter 3-4 uger.

Der er kun én type køreprøve til kategori B. Alle, der tager kørekort til bil, gennemgår samme prøve, uanset hvilken biltype de tager den i.